1. Bodimo pazljivi na rok trajanja
Velikokrat se zgodi, da na določena živila preprosto pozabimo. Živila s kratkim rokom trajanja postavite v ospredje ali pa na police, ki so vedno v vašem vidnem polju. Najbolj pokvarljiva živila so mlečni izdelki in pa seveda sveže sadje in zelenjava – na njih bodite še posebej pazljivi!
2. Trik za sveže sadje in zelenjavo!
Solata, brokoli, zelena in mlada čebula so kot cvetlice, zato bodo ostale sveže dlje časa, če jih shranite v posodi z vodo. Za svežino zelenjave pa lahko poskrbite tudi s papirnato brisačko – v predal z zelenjavo dodajte papirnato brisačko Paloma PRO Food, ki bo vpila odvečno vlago, ki počasi izpareva iz zelenjave in jo s tem ohranila svežo dlje časa!
3. Sveži recepti iz »starih« živil
Ni vsa stara hrana za v smeti! Rjave banane lahko uporabite za pregrešno okusen bananin kruh, zgubane paradižnike za paradižnikovo juho, star kruh pa za drobtine ali hrustljave krutone za cezarjevo solato. Zato preden hrano zavržete, ker je že dobila gubice – preverite, če lahko iz nje ustvarite okusno jed, ki bo presenetila vse domače.
4. Včerajšnje kosilo – današnja večerja
Nihče ne mara hladnega pire krompirja – vsi pa obožujemo njoke ali pa marelične cmoke! Pire krompir, ki je še ostal od včerjašnjega kosila, lahko preprosto reciklirate v okusne domače njoke, že kuhano in pečeno zelenjavo uporabite za quiche, rižoto pa morda za slastne italijanske arancine.
5. Manjše porcije – večji prihranek
Včasih se zgodi, da skuhamo prevelike obroke – še posebej, ko kuhamo testenine ali pa rižote. Količino špagetov za eno osebo lahko odmerite kar s pomočjo prazne plastenke – špagetov za eno osebo je dovolj, ko z njimi zapolnite širino vratu plastenke. V primeru, da so vam zadišali metuljčki ali polžki – krožnik napolnite malo pod mejo, za katero pričakujete, da jo bodo dosegle kuhane testenine. Če pa vseeno skuhate preveč, na večerjo preprosto povabite prijatelja!
Skupaj smo tako lahko trajnostni, poskrbimo za okolje in našo denarnico, poleg tega pa s čim manj zavržene hrane poskrbimo tudi za lepši jutri!