Decorative pattern
Decorative cotton image

5 začimb in zelišč, ki jih moraš imeti na svojem vrtu

Clock icon

Čas branja:4 min

Paloma 06 Web Naslovna Zacimbe In Zelisca Decorative shadow Decorative cotton image

Kaj je lepšega, kot imeti svoj lastni vrtiček? Na njem lahko vzgajaš zelišča in začimbe, s katerimi še izboljšaš okus svojih priljubljenih jedi ter jih uporabiš celo v zdravilne namene. Predstavljamo ti začimbe in zelišča, ki so nepogrešljiva na vsakem vrtu, gojiš pa jih lahko tudi v koritu ali cvetličnem loncu ter jih imaš tako vedno na dosegu roke.

Decorative background
Paloma 06 Web Zacimbe In Zelisca 01
 

Peteršilj - Petroselinum crispum

Peteršilj je klasika na vrtu, ki jo poznamo vsi. Spada med korenovke, znan pa je po aromatičnih zelenih listih, ki so lahko gladki ali kodrasti. Peteršilj z gladkimi listi obdrži več arome tudi po kuhanju, medtem ko je kodrasti primernejši kot okras na krožniku.   

Uporaba: stebla so naraven ojačevalec okusa, korenine uporabimo kot zelenjavo, liste pa kot zelišče - najbolje sveže, lahko pa tudi posušene. Peteršilj izboljšuje okus jedi, predvsem juh, enolončnic, omak, solat, mesa, rib in prilog, iz njega pa lahko pripraviš tudi poparek iz zdrobljenih listov.    

Koristi: ta vsestranska začimba je znana kot naravni diuretik ter pomaga krepiti imunski sistem. Če žvečiš svežega po obroku, pa boš na naraven način osvežil-a svoj dah.  

*Na tem mestu velja še opozorilo: izogibaj se uživanju večjih količin peteršilja, saj lahko pride do zastrupitve, povezane z vsebnostjo eteričnega olja oziroma njegove sestavine apiola, ki lahko vodi v odpoved ledvic. 


Paloma 06 Web Zacimbe In Zelisca 02
 

Bazilika - Ocimum basilicum

Bazilika je enoletnica z velikimi podolgovato okroglimi listi svetlo in temno zelene barve. Zagotovo poznaš sladkast okus s pikantno aromo, po katerih je znana bazilika. Gojiš jo lahko zunaj na vrtu, pozimi pa tudi v lončkih v notranjih prostorih, na primer na okenski polici v tvoji kuhinji.   

Uporaba: njeni sveži ali posušeni listi izboljšajo okus številnih jedi, dodamo pa jih tik pred koncem priprave jedi, da s toplotno obdelavo ne izničimo njenega okusa. Odlična je v paradižnikovi omaki, na picah, v solatah, iz nje pripravljamo pesto, poda se tudi h krompirju, bučkam, jajčevcem in mehkim sirom. 

Koristi: bazilika odpravlja napenjanje, spodbuja izločanje prebavnih sokov, lajša prebavo maščob, s čajem iz bazilike pa lahko izpiraš afte v ustni votlini. 

Paloma 06 Web Zacimbe In Zelisca Origano
 

Origano - Origanum vulgare

Origano, poznan tudi pod imenom dobra misel, je do 40 cm visoka trajnica z listi srčaste oblike.  

Uporaba: origano je značilna začimba italijanskih jedi. Za začinjanje jedi se uporabljajo predvsem listi, najpogosteje sušeni, lahko pa tudi narezani sveži listi. Suho zelišče dodajamo na začetku kuhanja, sveže liste pa na koncu. Origano se izvrstno poda k picam, paradižnikovim in jajčnim jedem, pa tudi bučkam, jajčevcem, krompirju in mehkim sirom.  

Koristi: spodbuja prebavo, pomaga pri napihovanju in ustavlja drisko.  


Paloma 06 Web Zacimbe In Zelisca 04
 

Timijan - Thymus species

Timijan poznamo tudi pod imenom materina dušica. Je zimzelena trajnica z ozkimi in nežnimi listi na tankih, delno olesenelih steblih. Obstajata dve vrsti timijana. Trajni timijan uporabljamo za pripravo čaja, medtem ko je vrtni zaradi ostrega in pikantnega vonja odličen kot začimba. Uporaba: listke z vejic le osmukamo ter jih uporabimo sveže ali posušene. Dodajamo jih na začetku kuhanja, da razvijejo polno aromo, zaradi močnega okusa pa timijan odmerjamo v majhnih količinah. Odlično se poda k mesnim, ribjim in gobjih jedem, juham, enolončnicam, omakam in zelenjavi. 

Koristi: timijan izboljšuje prebavo in odpravlja vetrove. Poparek timijana razkužuje rane in pospešuje njihovo celjenje, čaj, slajen z medom, pa ti bo v pomoč pri vnetem grlu in dražečem kašlju.   

Paloma 06 Web Zacimbe In Zelisca 05
 

Lovor - Laurus nobilis

Lovor je rastlina z velikimi, temno zelenimi trdimi listi na močnih steblih. Znan je po sladkasti aromi, ki jo lovorjevi listi razvijejo šele pri sušenju.  

Uporaba: uporabljamo liste, ki jih dodamo že na začetku kuhanja, saj okus sproščajo počasi. Tik pred serviranjem jih odstranimo. Lovor je idealna začimba za juhe, enolončnice, jušne osnove, golaž, omake, marinade, jedi z zeljem in stročnicami, odlično se poda k divjačini in jagnjetini ter je nepogrešljiv pri pripravi ozimnice oziroma pri vlaganju rdeče pese, kumaric, gob, itd.   

Koristi: lovor spodbuja prebavo, lajša napenjanje in vetrove ter deluje antimikrobno proti glivicam, virusom in bakterijam.  

*Na tem mestu velja opozorilo, da so vsi lovorikovci, razen prave lovorike, strupeni! 

Zelišča lahko shraniš in uporabiš tudi kasneje  

Zelišča in začimbe lahko posušiš in uporabiš kasneje. Peteršilj lahko tudi sesekljaš na drobno, ga shraniš v zaprto posodico ter ga zamrzneš. Najbolje pa je seveda uporabiti sveža zelišča in začimbe direktno z vrta. Če jih kljub temu želiš shraniti in še vedno sveža uporabiti kasneje, pa imamo zate nekaj preprostih nasvetov. Liste bazilike shrani v stekleni posodi s pokrovom in postavi v hladilnik. Operi jih šele tik pred uporabo. Zelišča, ki vsebujejo več eteričnih olj, kot sta timijan in origano, pa dobro operi, popivnaj odvečno vodo in ovij v več plasti papirnate brisačke Paloma Pro Flexi ter jih shrani v hladilnik.  

Viri: 
Prehrana.si, Peteršilj, dostopno na: https://prehrana.si/clanek/557-petersilj 
Prehrana.si, Začimbe in zelišča, dostopno na: https://www.prehrana.si/clanek/492-zacimbe-in-zelisca-1-del?highlight=WyJiYXppbGlrYSJd  
Odprta kuhinja, Vodnik po najbolj uporabnih zeliščih: kdaj, kako in zakaj jih dodati, dostopno na:  https://odprtakuhinja.delo.si/triki-in-namigi/vodnik-po-najbolj-uporabnih-zeliscih-kdaj-kako-in-zakaj-jih-dodati  
  

Oglejte si tudi

E-novice

Ostani na tekočem z ekskluzivnimi trenutki, nasveti in novostmi iz sveta Palome!

Hvala za prijavo na Palomine e-novičke!

Za uspešen zaključek prijave klikni na povezavo, ki smo jo poslali v tvoj e-nabiralnik.

Tam te čaka naše sporočilo in povezava, s katero potrdiš svoj e-naslov. Veselimo se, da bomo s tabo lahko delili naše novosti, fantastične trenutke in palomastične trike za vsakdan.
Decorative feather
Hash sign

Sledi nam
na družbenih omrežjih

Ta stran uporablja piškotke

Na našem spletnem mestu uporabljamo naslednje piškotke za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje: nujno potrebni, analitični. Več informacij.