Krutoni iz manj svežega kruha
Imate doma dva dni star kruh? Ne mečite ga stran! Raje na preprost način pripravite hrustljave krutone.
Priprava krutonov
Kruh narežite na približno 1 cm velike kocke in jih stresite v večjo skledo. Prelijte jih z oljčnim oljem, posipajte s česnom v prahu ter dodajte sol in poper po okusu. Vse skupaj dobro premešajte. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj stresite kruhove kocke – pazite, da se med seboj ne dotikajo ali celo prekrivajo. Pečico segrejte na 200 °C in vanjo postavite pekač s kockami. Po približno 15 minutah (ko opazite, da se kocke barvajo zlato rjavo) kocke premešajte in postavite pekač nazaj v pečico še za približno 15 minut (do zlato rjave obarvanosti). Popolnoma ohlajene krutone shranite v neprodušno zaprti posodi, kjer bodo zdržali 5 dni. Privoščite si jih lahko v solatah, juhah, omakah, nadevih in podobno.
Pesto iz zelenja korenja
Imate radi korenje? Ta odlična in zdrava zelenjava je tudi vsestransko uporabna, saj je poleg korena užitno tudi zelenje. Ko boste naslednjič lupili korenje, nikar ne zavrzite zelenja, temveč ga uporabite za pesto.
Priprava pesta
Zelenje korenja in liste mlade špinače dobro operite ter osušite s papirnato brisačko Paloma Pro Food, nato jih zmešajte v mešalniku skupaj s sesekljanim drobnjakom, 2 strokoma česna, 3 žlicami limoninega soka in 2 žlicama oljčnega olja. Mešajte, dokler zmes ne postane gladka, ter jo začinite s soljo in poprom po okusu. Pesto postrezite skupaj s krekerji ali čipsom.
Smuti in olje
Smuti iz viška sadja
Ste pozabili pojesti sadje? Operite ga in zmešajte v smuti ali pa sadje preprosto zamrznite in ga naslednjič uporabite za pripravo smutijev, sladoleda, sadnih prelivov in podobno.
Zeliščno olje iz viška zelišč
So vam od tiste posebne jedi, ki ste jo pripravljali pred kratkim, ostala sveža zelišča, zdaj pa ne veste, kaj bi naredili z njimi? Dajte jih v olje!
Priprava zeliščnega olja
Zelišča (vključno s stebli) 10 sekund blanširajte v vreli slani vodi, nato jih potopite v ledeno hladno vodo. Odcedite jih ter zmešajte v mešalniku z oljčnim oljem. Zmes precedite ter shranite v temno steklenico. Zeliščno olje se odlično poda k solatam, ribam, piščancu, obogati pa lahko tudi okus drugih jedi.
Piling za kožo iz kavne usedline
Ljubitelji kave, nikar ne zavrzite kavne usedline! Iz nje lahko pripravite odličen naraven piling za kožo obraza in telesa.
Izdelava kavnega pilinga
V posodici zmešajte rjavi sladkor, kavno usedlino in kokosovo olje. Dobili boste gosto zmes, ki jo shranite v stekleni kozarec. Piling nanesite na vlažno kožo, ga vmasirajte s krožnimi gibi in sperite s toplo vodo. Nežno bo odstranil odmrle kožne celice, poživil vašo kožo ter jo naredil mehko in nežno.